NAV mobilapplikáció a számlázás megkönnyítésére

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018 óta biztosítja a webes felületen ingyenesen használható Online Számlázó Programot, amely mostantól mobilapplikáció formájában is elérhető. Emellett fontos változások lépnek életbe 2020. július 1-től az online számlaadat- szolgáltatás szabályaiban is.

 

2020. július 1-től bővül azoknak a számláknak a köre, amelyekről a NAV felé adatot kell szolgáltatni. Az adatszolgáltatás minden, 2020. június 30.-a után kiállított/kibocsátott számláról kötelező lesz, amit az adóalany egy másik belföldi adóalany számára, belföldön teljesített ügyletről állít ki.

Mivel egyre többek számára lesz kötelező az adatszolgáltatás, ezért a NAV a már meglévő Online Számlázó Program mellett mobilapplikációt is készített a számlázással kapcsolatos tevékenységek megkönnyítésére.

 

A mobilapp

A mobilalkalmazás már május végétől elérhető, használatához legalább Android 7.0 vagy iOS 11 verziószámú operációs rendszerrel rendelkező okostelefonra/táblagépre és internetkapcsolatra van szükség.

A mobilalkalmazás használatához elsőként a webes felületen elérhető Online Számla rendszerben kell elvégezni a regisztrációt és megadni az alapbeállításokat. Ezt követően kapcsolható össze a mobilapp és az Online Számlázó Programban tett regisztráció, így a számlakiállításra bárhol, bármikor, mobilkészüléken vagy táblagépen keresztül is lehetősége lesz a vállalkozóknak.

Az alkalmazás amellett, hogy csaknem minden olyan szolgáltatást biztosít, amit az ügyfelek már megismertek a webes felületen, kényelmi funkciókkal is bővült. A felhasználó a saját számlázási adataiból egy QR kódot hozhat létre, amelyet akár fényképként a telefonjára is lementhet, vagy kinyomtathat. Így a részére kiállított számlák esetében az eladónak elég ezt a képet beolvasni okostelefonjával/táblagépével a NAV mobilalkalmazásában, így nem kell a vevő adatait kézzel rögzíteni.

Letöltés Android készülékre a Google Play áruházból:

Letöltés IOS készülékre az Apple App Store-ból:

 

A webes felület

A https://onlineszamla.nav.gov.hu/ oldalon elérhető program többek között az alábbi lehetőségeket kínálja az ügyfelek részére:

 

Az alkalmazással kapcsolatban bővebb információ a NAV honlapján érhető el.