NÉBIH - elektronikus ügyintézés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) a Gazdálkodási napló, Nitrát adatlap, a Permetezési napló és a kereset-benyújtással kapcsolatos ügyekben az Általános Nyomtatvány kitöltő program segítségével, teszi lehetővé az elektronikus ügyintézést.

További számos ügyben, mint például a felügyeleti díj bevallásában is a NÉBIH Ügyfélprofil Rendszerébe (a továbbiakban: ÜPR) való belépés után van lehetőség az élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos elektronikus ügyintézésre.

Kulcsszavak: ügyfélkapu, adatszolgáltatás, NÉBIH, élelmiszer, élelmiszerbiztonság, nitrát adatlap, permetezési, adatlap, gazdálkodási, napló,

Olyan személyek, akik az élelmiszerlánc biztonsági szabályok betartására kötelezettek. Ide tartoznak – többek között – a növénytermesztők, az állattenyésztők, az élelmiszer előállítók, az élelmiszer laboratóriumokban munkát végzők, az élelmiszerforgalmazók, továbbá a vendéglátással és étkeztetéssel foglalkozók.

Az ÜPR-be való belépés után van lehetőség az élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos elektronikus ügyintézésre. A belépéshez KAÜ azonosítás, azaz Ügyfélkapu-belépés szükséges. Ahhoz, hogy gazdálkodó szervezetként lehessen benyújtani a különböző űrlapokat, az Ügyfélkapu-belépést követően egy, az ÜPR felületen belüli meghatalmazást kell kitölteni. A meghatalmazás kitöltését és benyújtását követően lesznek elérhetőek azok az űrlapok, melyeket gazdálkodó szervezetként kell benyújtani.

Az ÜPR rendszerből indított e-papír felületen kezelhető ügyek esetében a felület automatikusan átvezérel és az ügyintézés az e-papír felületen folytatódik.

Az egyes adatszolgáltatási kötelezettségek nem teljesítése esetén a NÉBIH bírság kiszabására jogosult.

Az egyes adatszolgáltatási típusok szerint:

Az adatszolgáltatás az adatot szolgáltató részére nem jár költséggel.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Agrárminisztérium

22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalról

451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet az elektronikus ügyintézés részletszabályairól

NISZ ZRT.