Mégsem szeretné egyéni vállalkozását szüneteltetni? – Jelentse be elektronikusan!

A koronavírus miatti veszélyhelyzet alatt sok egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét. Amennyiben ezek a vállalkozók mégis szeretnék folytatni tevékenységüket, visszavonhatják a bejelentésüket.

 

Megjelent a 131/2020. (IV. 17.) Korm. rendelet, amely lehetőséget biztosít azon egyéni vállalkozók számára, akik tevékenységük szünetelését 2020. március 11. napja és 2020. március 30. napja között jelentették be, hogy:

A tevékenység szüneteltetése iránti bejelentés visszavonásának kérése esetén a szüneteltetés kezdő időpontja a nyilvántartásból törlődik, tehát a tevékenység folytonosként fog látszódni.

A szüneteltetett tevékenység folytatása esetén a nyilvántartás tartalmazni fogja azt az időszakot, amíg a vállalkozás szünetelt. A kormányrendelet ekkor lehetőséget ad arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a tevékenység szüneteltetés időtartama egy hónapnál rövidebb legyen. 

 

A tevékenység szüneteltetés bejelentésének visszavonásához, illetve a tevékenység folytatásának bejelentéséhez szükséges kérelem az e-Papír szolgáltatáson keresztül adható be, a „Közhiteles hatósági nyilvántartások (Belügyminisztérium)” témacsoporton belüli „Méltányossági kérelem kezelt adat helyesbítésére” ügytípus beállításával. A kérelem címzettje minden esetben a „BM Belügyminisztérium”.

Az ePapír felületén tehát az alábbi adatokkal nyújtható be a kérelem: 

 

A bejelentésre a vállalkozóknak a rendelet hatályba lépését követően (2020.04.18.) 15 napjuk áll rendelkezésre.