Megújult az Európa Önökért Portál!

2020. december 12-től kezdődően az Európa Önökért portál megújult formában szolgálja az európai polgárok és vállalkozások országhatárokon átívelő hivatalos ügyeinek intézését, és az EU-s szabadságjogok alapján a lehetőségeik kihasználását.

 

Az Európa Önökért portál továbbfejlesztése az Egységes Digitális Kapuról szóló EU-s rendelet és műszaki koncepció alapján történik, amelynek révén az Európai Unió és a tagállamok elektronikus ügyintézési és online tájékoztatási szolgáltatásai összekapcsolódnak, megkönnyítve a felhasználók hivatalos tevékenységének online intézését az egész belső piacon és további önként csatlakozó államokban.

 

 

A polgárok számos, EU-s viszonylatban felmerülő, mindennapi kérdésről kapnak tájékoztatást, például munkavállalás, utazás, fogyasztói jogok, családjogi ügyek, egészségügyi ellátás, oktatási ügyek, míg a vállalkozók a tagállamokban irányadó egyes cégjogi szabályokról, adózási, munkajogi kérdésekről vagy akár pályázati, vállalkozásfinanszírozási lehetőségekről is tájékozódhatnak. A tájékoztatók az adott uniós tagállam valamennyi hivatalos nyelvén elérhetők.

 

 

Amennyiben a felhasználónak konkrét ügyben vagy valamilyen probléma miatt – határokon átívelő hivatalos ügyei intézése közben – közvetlen segítségnyújtásra van szüksége, több szolgáltatás is rendelkezésére áll az akadály elhárítására, többek között az Online Vitarendezési platform, az uniós munkavállalást megkönnyítő EURES hálózat vagy az ún. egyablakos ügyintézési pontok. A tagállamok közötti gyorsabb adatcserét és a belső piaci jogsegélyek intézését támogató kisegítő megoldások is rendelkezésre állnak.

A hivatalos ügyek intézéséhez szükséges tudnivalókon túl 2024-től már több elektronikus ügyintézési szolgáltatás is elérhető lesz az Európa Önökért portálon keresztül, így tervezetten távolról, online elérhetővé válik például a felsőoktatási intézménybe történő jelentkezés, adóbevallás, születési anyakönyvi kivonat igénylése uniós országhatárokon túl is.

 

Tovább a szolgáltatáshoz