Fontos változások a veszélyhelyzet alatti személyes ügyintézéssel kapcsolatban

A koronavírus járvány terjedésnek csökkentése érdekében 2020.11.11-től ismét változások lépnek életbe a kormányablakokban történő személyes ügyintézéssel kapcsolatban.

 

A járvány miatt tavasszal kihirdetett veszélyhelyzeti intézkedésekhez hasonlóan november 11-től ismét csak előzetes időpontfoglalást követően van lehetőség a kormányablakokban történő személyes ügyintézésre. Az időpontfoglaláshoz - gépjárműügyek (gépjármű átírás, forgalomba helyezés stb.) kivételével – nincs szükség ügyfélkapus bejelentkezésre. Időpontfoglalásra lehetőség van a magyarorszag.hu oldalon elérhető megújult időpontfoglaló alkalmazás használatával, illetve telefonon, a  1818-as telefonszámon (külföldről: +36 1 550 1858) keresztül.

 

Emellett az elkészült okmányok személyes átvétele is szünetel, néhány kivételes esettől eltekintve az okmányokat postai úton kézbesíti a kormányhivatal.

Az elkészült okmányok személyes átvétele csak az alábbi esetekben, és csak előzetes időpontfoglalást követően lehetséges:

 

A veszélyhelyzet alatt (november 4 után) lejáró okmányok - beleértve a gépjármű forgalmi engedélyekbe bejegyzett műszaki érvényesség idejét - a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényesek maradnak, így ezen okmányok megújítását elegendő a veszélyhelyzet megszűnését követően kezdeményezni.

Ez vonatkozik a tavaszi veszélyhelyzet alatt lejáró okmányokra is. Azok a korábbi rendelkezés alapján meghosszabbított érvényességgel, december 15-ig lettek volna érvényben, azonban a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő további 60 napig érvényesek maradnak.

A rendelkezések nem vonatkoznak a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra.

 

Amennyiben erre lehetőség van, válasszák az elektronikus ügyintézést! A magyarorszag.hu oldalon keresztül számos hivatali ügy (például lakcímbejelentés, jármű tulajdonosváltás bejelentés) intézhető online, személyes megjelenés nélkül.