Banki hitelfelvétel? – Kérjen keresetkimutatást most még egyszerűbben

A hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást korábban csak személyesen, postán vagy az erre a célra kialakított nyomtatványon keresztül volt lehetőség igényelni. Mostmár azonban a gyorsan és egyszerűen tud keresetkimutatást igényelni.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Nemzeti Bankkal közösen dolgozta ki azt a rendszert, amely segítségével a banki hitel felvétel előtt állók keresetkimutatást kérhetnek.

A keresetkimutatás a munkáltatók, kifizetők által havonta a NAV felé bejelentett legfrissebb adatok alapján készül. Míg a jövedelemigazolás a lezárt adóév adatait tartalmazza, a keresetkimutatás az igénylést megelőző második hónap utolsó napjáig terjedő egy év (12 hónap) adatait közli.

A szolgáltatás a https://ebev.nav.gov.hu/ oldalról érhető el bejelentkezés után, amely történhet ügyfélkapuval, eSzemélyi igazolvánnyal vagy Telefonos Azonosítási kóddal (RKTA) is.

Amennyiben még nem rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel, az alábbi oldalon tekintheti meg a regisztrációra vonatkozó információkat.

 

Az igénylés menete

Az eBev portálra történő belépést követően az igénylés a „Szolgáltatások” majd a „Keresetkimutatás lekérdezés” menüpontokra kattintva érhető el.

A megjelenő „Új lekérdezés adatlap” felületen a „Lekérdezés indítása” gomb megnyomásával indítható a folyamat.

Ezt követően a „Keresetkimutatással kapcsolatos korábbi lekérdezések” mezőben megjelenik az indított lekérdezés, a PDF formátumú dokumentum akkor lesz elérhető, ha a sor végén, a feldolgozást követően megjelenő „Elkészült eredmények” gombra kattint az igénylő.

Az így kapott dokumentumot az „Elfogadás és továbbküldés” opció választásával a NAV továbbítja a központi hitelinformációs rendszer (KHR) részére, ahonnan az ügyfél által megjelölt bank lekérdezheti a kimutatást.

 

A szolgáltatás az ebev.nav.gov.hu oldalon érhető el.