Túl a 7 millió gépjármű lekérdezésen

Az Adatigénylés a Jármű szolgáltatási platformon, azaz a JSZP 2019 januárjában kezdte meg működését. Az ezt követő időszakban indított lekérdezések száma mára már meghaladta a 7 milliót.

Az indulást követő napokban nagy érdeklődés mutatkozott a szolgáltatás iránt, hiszen eddig nem volt olyan ingyenes platform, ahol akár a saját vagy korábbi járművek adatai lekérdezhetők lettek volna. A szolgáltatás népszerűsége ebből is adódik, a JSZP ugyanis azonosítást követően bárki számára ingyenesen teszi elérhetővé az adatokat.

A kezdeti időszakot követően látszik, hogy  átlagosan napi 8600 felhasználó látogat el a szolgáltatáshoz és átlagosan 33.000 lekérdezést indítanak az alkalmazásban naponta.

A szolgáltatás segítségével rendszám alapján megismerhetők az érintett jármű műszaki adatai, pl. a járműnyilvántartásban szereplő kilométer-óra állás adatok, a jármű  forgalomban létére és forgalmazási korlátozásaira vonatkozó adatok, hogy körözik-e a járművet, valamint a lekérdezésig nyilvántartásba vett tulajdonosok száma is elérhető.

Lekérdezhetők a jármű származásellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára vonatkozó alapvető adatok is, megnézhető, hogy a jármű rendelkezik-e érvényes biztosítással, továbbá, hogy volt-e érintett káreseményben. A kártörténeti adatok azonban csak a 2019. január 1-jét követően bekövetkezett káreseményekre vonatkozóan állnak rendelkezésre.

A könnyebb értelmezhetőség érdekében a jármű futásteljesítményére és forgalomban tartására vonatkozó adatok grafikonon is megjelenítésre kerülnek, emellett hozzáférhető az eredetiségvizsgálat és a műszaki vizsgálat képi dokumentációja is.

Tovább a szolgáltatáshoz