Helyi önkormányzati választások 2019

A köztársasági elnök október 13-ra, vasárnapra tűzte ki az helyi önkormányzati választásokat.

A Nemzeti Választási Iroda közleménye szerint a jelölő szervezetek már most megkezdhették a bejelentkezést a területileg illetékes választási bizottságnál.

A települési önkormányzat képviselő-testületi tagjainak számát a lakosságszám határozza meg. A 2019. január 1-i lakosságszámok, valamint a lakosságszám arányában meghatározott képviselő-testületi tagok száma a valasztas.hu/onk2019 oldalon érhető el.

Szintén október 13-án zajlik majd a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választása.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választását adott településen akkor kell kitűzni, ha a legutolsó népszámlálás alapján a településen a nemzetiséghez tartozók száma eléri a huszonöt főt.

 

A választással kapcsolatos információk a valasztas.hu oldalon folyamatosan frissülnek.

Elektronikus úton számos választással kapcsolatos ügyintézésre van lehetőség továbbra is, ilyenek például a névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek, vagy a mozgóurna igénylés.

 A választási ügyintézés a valasztas.hu/ugyintezes oldalon érhető el.

 

A szavazás csak érvényes okmányok birtokában lehetséges. A választás időpontja előtt ellenőrizze okmányai érvényességét! Amennyiben személyazonosságot igazoló okmányának (magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély) a lejárati dátuma a választás napjára, vagy annál korábbi időpontra esik, gondoskodjon okmánya cseréjéről.

Az okmányügyintézéshez időpontot elektronikusan a Központi Időpontfoglaló Alkalmazás segítségével (ügyfélkapus  azonosítást követően) vagy a 1818-as telefonszámon elérhető Közigazgatási Ügyfélvonalon keresztül foglalhat.